LA FIORITA

Fattoria La Fiorita grundades 1992 av Roberto Cipresso som ursprungligen gjorde sig ett namn i Montalcino som vinkonsult på Case Basse Soldera. Han startade La Fiorita med endast 0,5 hektar vingårdar och en liten källare i en 1700-talsbyggnad i den medeltida staden Castelnuovo Abate. Övertid handplockade Cipresso flera framstående vingårdslägen i Montalcino och ökade den årliga produktionen av både Brunello och Brunello Riserva.

Natalie Oliveros, en infödd New Yorker, växte upp med inflytande från sin Calabrese ’Nonna’ och bevittnade med fascination skönheten i källarens vinframställning. Genom framgångarna i sin skådespelarkarriär träffade Oliveros Roberto Cipresso. 2011 kunde hon gå samman med Cipresso, med drömmar om att ta La Fiorita till nya höjder. 2014 kunde Oliveros köpa ut hela gården och Cipresso lämnade. Nu är hon fastighetsägare i La Fiorita Brunello di Montalcino och leder ett team tillsammans med Estate Manager Luigi Perroni. Vinerna tillverkas av den unga och begåvade vinmakaren Vincenzo Pirrone. Den nya ankomsten av en marknadschef – François Colas – fullbordar hennes team.

Genom sitt engagemang och hårda arbete har Oliveros fått en ekologisk certifiering, förvärvat ytterligare vingårdar och byggt en Cantina som kombinerar skarp arkitektur med lokala toskanska traditioner. Idag har hon uppnått mer precision i vinframställningen av La Fioritas viner samtidigt som hon respekterar traditionen av Brunello Di Montalcino och tjänar respekten från industrin i regionen. Mer nyligen har hennes ambition varit att tillverka nya viner med sitt eget tumavtryck vilket har varit viktigt för henne. från och med 2020 är odlingarna och vinframställningen EU-EKO-certifierad.” Det gäller eventuell framtida import och försäljning från Fioritas årgångar efter 2020.  Lanseringen av två nya viner 2020 – Brunello ”NO” och ”Ninfalia” – är kulmen på detta.

  • Vingård: La Fiorita
  • Region: Montalcino, Toscana
  • Druvor: Brunello
  • Odling: EU-EKO-certifierad från och med 2020.

 

Hemsida: https://www.lafiorita.com/