På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.
Domaine Rutisson
Vi befinner oss en bit nordost om Grenoble i Savoyen. Den ursprungliga vingården hos Domaine des Rutissons var odlad med den traditionella druvan från trakten, Verdesse. En grön druvsort som ger ganska fylliga viner, en del mousserande. Gården var då ett traditionellt lantbruk med mjölkkor och spannmålsodlingar. Vinodlingen var då på samma vis som för de flesta bönderna i trakten för egen vinproduktion och användning.
Sedan gården togs över 2010 har vinodlingen utökats år för år. Idag odlas egen och arrenderad mark på sammanlagt 6,5 hektar. Det är en varierad odling med flera olika druvsorter, varav många inhemska och traditionella. Verdesse, Grèsivaudan, Persan, Viognier, Servanin, Joubertin, Jacquère, Etraire de la d’Hui, Gamay, Mècle de Bourgoin och Onchette. Laurent Fondimare och Wilfred Debroize är vinmakarna och odlarna bakom Domaine des Rutissons. Odlingen följer biologiska principer och i stället för att använda bekämpningsmedel är de noga med att hålla en naturlig god balans i vingården och ta hänsyn till klimatlägen och jordmån. De skördar för hand och väljer bara ut de bästa klasarna.
Filosofin bakom gårdens vinifieringen är att behålla och uttrycka karaktären hos varje enskild druvsort. Jäsningsprocessen sker naturligt utan tillsatser. Lagring sker på ekfat, olika tid beroende på druvsort. Vinerna utvecklas därefter i vinkällaren några månader upp till ett år innan de buteljeras.
Vingård: Domaine Rutisson
Region: Savoyen
Druvor: Verdesse, Viognier, Gamay m.fl
Odling:
Vin: Etraire de la d’Hui Lettre R Vingård: Domaine RutissonRegion: SavoieUrsprung: St Vincent, Grésivaudan dalenFärg: RöttDruvsort: 100% Etraire de la d’HuiVinodling: Certifierad biologisk.Vinmakning: Riserva. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Etraire de la d’Hui Vingård: Domaine RutissonRegion: SavoieUrsprung: St.Vincent de Mercuze, Grésivaudan dalenFärg: RöttDruvsort: 100% Etraire de la d’HuiVinodling: Certifierad biologisk.Vinmakning: Druvor skördas för hand och jäser samt macererar med hela klasar i ca tre veckor. Vinet lagras på gamla neutrala ekfat i 10 månader innan buteljering.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Gamay Mes P’tits Gars Vingård: Domaine RutissonRegion: SavoieUrsprung: St.Vincent de Mercuze, Grésivaudan dalenFärg: RöttDruvsort: GamayVinodling: Certifierad biologisk.Vinmakning: Druvorna skördas för hand och jäser med hjälp av inhemsk jäst. Vinet får ligga på sin jästfällning. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Gamay Persan La Bete Vingård: Domaine RutissonRegion: SavoieUrsprung: St.Vincent de Mercuze, Grésivaudan dalenFärg: RöttDruvsort: Gamay, Persan, Peloursin, Joubertin, Mondeuse, Servanin, Etraire de la D’hui och Alicante.Vinodling: Certifierad biologisk.Vinmakning: Druvor skördas för hand och får jäsa med skalen samt en viss del stjälkar i ca två veckor. Därefter lagras vinet på gamla neutrala ekfat i ca 8 månader innan buteljering. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Verdesse Vingård: Domaine RutissonRegion: SavoieUrsprung: St.Vincent de Mercuze, Grésivaudan dalenFärg: VittDruvsort: 100% VerdesseVinodling: Certifierad biologisk.Vinmakning: Lagrat på jästfällningen mellan 6-12 månader. 2-3 månader på neutrala ekfat.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad