Domaine Rutisson

Vi befinner oss en bit nordost om Grenoble i Savoyen. Den ursprungliga vingården hos Domaine des Rutissons var odlad med den traditionella druvan från trakten, Verdesse. En grön druvsort som ger ganska fylliga viner, en del mousserande. Gården var då ett traditionellt lantbruk med mjölkkor och spannmålsodlingar. Vinodlingen var då på samma vis som för de flesta bönderna i trakten för egen vinproduktion och användning.

Sedan gården togs över 2010 har vinodlingen utökats år för år. Idag odlas egen och arrenderad mark på sammanlagt 6,5 hektar. Det är en varierad odling med flera olika druvsorter, varav många inhemska och traditionella. Verdesse, Grèsivaudan, Persan, Viognier, Servanin, Joubertin, Jacquère, Etraire de la d’Hui, Gamay, Mècle de Bourgoin och Onchette. Laurent Fondimare och Wilfred Debroize är vinmakarna och odlarna bakom Domaine des Rutissons. Odlingen följer biologiska principer och i stället för att använda bekämpningsmedel är de noga med att hålla en naturlig god balans i vingården och ta hänsyn till klimatlägen och jordmån. De skördar för hand och väljer bara ut de bästa klasarna.

Filosofin bakom gårdens vinifieringen är att behålla och uttrycka karaktären hos varje enskild druvsort. Jäsningsprocessen sker naturligt utan tillsatser. Lagring sker på ekfat, olika tid beroende på druvsort. Vinerna utvecklas därefter i vinkällaren några månader upp till ett år innan de buteljeras.

  • Vingård: Domaine Rutisson
  • Region: Savoyen
  • Druvor: Verdesse, Viognier, Gamay m.fl
  • Odling: 

Hemsida: http://domainedesrutissons.fr/