Domaine Jeaunaux-Robin – Champagne

Cyril Jeaunaux Robins fruktiga och krämiga champagne balanseras väl av frisk syra och tydliga mineraltoner. Vingården ligger i ett näst intill okänt litet hörn av den södra delen av Côte des Blancs i Champagne. Inte långt därifrån ligger byn Talus Saint Prix.

Landskapet består av odling så långt ögat når och där vinodling blandas med annat jordbruk. Gården och de småskaliga vinodlingarna startade 1971 av Michel and Marie-Claude Jeaunaux. Idag arbetar de tillsammans med sonen, därtill vinmakaren Cyril och hans fru Clémence.

Området präglas av extrema klimatförhållanden och vinodlingarna är ständigt utsatta för kalla vindarna från de omgivande bergen och under vinterhalvåret är risken för frost stor. På sommaren blir bergen mer till en fördel då vindarna luftar och svalkar odlingarna under de varma sommardagar. Under 2000-talet ställdes odlingsmetoderna om till ekologiska och biodynamiska.

Pinot Meunier är bäst förberedd för dessa förhållanden och den trivs på de mineralhaltiga lerjordarna med inslag av flinta, krita och märgel. Druvorna skördas för hand. En liten del av druvorna kommer från Côte des Bar, där Cyril fortfarande odlar på en hektar mark. Vinodlingarna är 40 år eller äldre och familjen har alltid utnyttjat alla tre druvsorterna Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay i sin Cuvee Éclats de Meulière med största andelen Pinot Meunier.