På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.
Domaine Jeaunaux-Robin EKO
Cyril Jeaunaux Robins fruktiga och krämiga champagne balanseras väl av frisk syra och tydliga mineraltoner. Vingården ligger i ett näst intill okänt litet hörn av den södra delen av Côte des Blancs i Champagne. Inte långt därifrån ligger byn Talus Saint Prix.
Landskapet består av odling så långt ögat når och där vinodling blandas med annat jordbruk. Gården och de småskaliga vinodlingarna startade 1971 av Michel and Marie-Claude Jeaunaux. Idag arbetar de tillsammans med sonen, därtill vinmakaren Cyril och hans fru Clémence.
Området präglas av extrema klimatförhållanden och vinodlingarna är ständigt utsatta för kalla vindarna från de omgivande bergen och under vinterhalvåret är risken för frost stor. Under 2000-talet ställdes odlingsmetoderna om till ett mer naturligt jordbruk. Domaine Jeaunaux Robins är liksom många vinodlare i Frankrike besjälade av biodynamiska odlingsmetoder.
Pinot Meunier är bäst förberedd för dessa förhållanden och den trivs på de mineralhaltiga lerjordarna med inslag av flinta, krita och märgel. Druvorna skördas för hand. En liten del av druvorna kommer från Côte des Bar, där Cyril fortfarande odlar på en hektar mark. Vinodlingarna är 40 år eller äldre och familjen har alltid utnyttjat alla tre druvsorterna Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay i sin Cuvee Éclats de Meulière med största andelen Pinot Meunier.
Samtliga cuveer certifierade ekologiska.
Vingård:Jeaunaux-Robin
Region: Côte de Blanc, Champagne
Druvor: Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay
Odling: Biodynamiska principer. Samtliga cuveer certifierade ekologiska.
Vin: Le Talus de St Prix Extra Brut Vingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Saint Prix, Côte de BlancFärg: VittDruvsort: 60% Meunier, 30% Pinot Noir, 10 % Chardonnay.Vinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 45 år gamla stockar. Vinmakning: Alkoholjäsning i rostfria ståltankar och ekfat (25%). Ingen malolaktisk jäsning. 6 månader på jästfällningen. 3,5 år på flaska.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Fil de Brume Brut Blanc de Blancs Vingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Côte de BlancFärg: VittDruvsort: ChardonnayVinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 45 år gamla stockar. Vinmakning: Alkoholjäsning i rostfria ståltankar och ekfat (25%). Ingen malolaktisk jäsning. 6 månader på jästfällningen. 3,5 år på flaska.Volym: 750ml-1500mlSkriv ut informationsblad
Vin: Eclats de Meuliere Extra Brut EKOVingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Côte de BlancFärg: VittDruvsort: 60% Meunier, 30% Pinot Noir, 10 % Chardonnay.Vinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 45 år gamla stockar. Vinmakning: Alkoholjäsning i rostfria ståltankar och ekfat (25%). Ingen malolaktisk jäsning. 6 månader på jästfällningen. 2,5 år på flaska.Volym: 750ml-1500mlSkriv ut informationsblad
Vin: Eclats Meuliere Brut Nature EKOVingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Côte de BlancFärg: VittDruvsort: 60% Meunier, 30% Pinot Noir, 10 % Chardonnay.Vinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 45 år gamla stockar. Vinmakning: Alkoholjäsning i rostfria ståltankar och ekfat (25%). Ingen malolaktisk jäsning. 6 månader på jästfällningen. 2,5 år på flaska.Volym: 750ml-1500mlSkriv ut informationsblad
Vin: Instinct Pinot Meunier Brut Nature Blanc de Noirs EKOVingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Le Grand Morceau, Côte de BlancFärg: VittDruvsort: 100% Pinot MeunierVinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 50 år gamla stockar.Vinmakning: Spontan alkoholjäsning med inhemsk jäst. Lagring på 10 år gamla ekfat. Malolaktisk jäsning blockerad. 6 månader på jästfällning. 3 år på flaska.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Les Grands Nots BrutVingård: Domaine Jeaunaux-Robin ChampagneRegion: Champagne Ursprung: Côte de BlancFärg: VittDruvsort: Lika delar Pinot Noir, Chardonnay, Pinot MeunierVinodling: Biodynamiska principer. Ej certifierad. 50 år gamla stockar. Vinmakning: Lagras på ekfat från Bourgogne. Malolaktisk jäsning har gjorts. Lagring på jästfälling 6 månader på fat. Ej filtrerat. 12 år på flaska. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad