DOMAINE DE BEUDON

Att Domain de Beudon kallas ”Les vignes dans le ciel”, himlens vinodlingar, himlens vinrankor blev tydligt när jag besökte den att år i april. För de vita vinerna sticker den aromatiska inhemska druvan Petite Arvine, Fullys stolthet ut. Det märks även att de friska vita vinerna gjorda på Riesling Sylvaner. Även Pinot Noir och Gamay trivs bra här. Här lagras inget på fat.

Jag gjorde en resa hit i april ett år. Enligt GPS:en hade jag kommit fram till rätt plats. Men jag såg bara ett skjul och höga berg, inget annat.

Var var är gården? Jag vände om och körde tillbaka en bit. Två gubbar skrattar när jag frågar om Domain de Beudon och pekar upp i himlen. Jo, jag har kommit rätt, gården ligger högt däruppe på bergsluttningen. Skjulet visar sig vara en väntkur till den lilla privata linbanan. Jag lyfter en lur, någon svarar och efter omkring 15 minuter kommer Marions dotter och hämtar mig. I en vinglig linbanekorg får jag ett fågelperspektiv på riktigt och alla vinodlingarna glider långsamt förbi långt, långt under mina fötter. Sådär en 800 meter över havet svävar vi fram över dalen som ligger här öster om Fully i Valais, Schweiz. Vilket fantastiskt läge, utsikten är otrolig. Det är inte svårt att förstå att det krävs hårt arbete i en vingård utanför vanliga allfartsvägar med odlingar på branta sluttningar av granit och gnejs.

Det mest speciella med Domaine de Beudon är ändå vinodlarna, Marion och Jaques. Jaques omkom tragiskt i en olycka för något år sedan men hans filosofi och arbete lever kvar. Som unga hade båda började intressera sig för biodynamisk odling. Marion har en magisterexamen i ämnet. Till Domaine de Beudon kom de 1971. De var här i den unika miljön med de gynnsamma förutsättningarna de ville förverkliga sin vision av den biodynamiska vingården.

Viner på den inhemska druvan Petite Arvine och de friska vita vinerna gjorda på Riesling Sylvaner är speciella. Pinot Noir och Gamay trivs bra och odlas på gården bästa läge. Åter igen, det som verkligen gör vinerna, speciella, förutom smaken är hur de odlar och hanterar vinet. Här lagras inget på fat. Vinet pressas, jäses och buteljeras. Det är druvan och terroiren som talar inget annat. På de branta sluttningarna odlas även medicinalväxter, fruktträd och bär. Området hade redan från början ett speciellt mikroklimat för unika växter, djur och insekter. Här finns bland annat den rikaste variationen av fjärilar i hela Schweiz.

 

  • Vingård: Domaine de Beudon
  • Region: Fully, Valais
  • Druvor: Diolinoir, Gamaret, Gamay, Petit Arvine, Johannisberg
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://www.beudon.ch/