DOMAINE DE MONTBOURGEAU

Domaine de Montbourgeau ligger i byn L ‘Etoile. Gården har ett vackert läge och omges av Juras bergstoppar. Gården består av cirka åtta hektar, planterad med framförallt Chardonnay och Savagnin och mindre områden av Trosseau och Poulsard.

Vinodlingen och vinifieringen är konventionell. Här visas stor respekt för gamla tiders kunskap och metoder i vinframställningen. Nicole Deriaux som driver vingården idag tog över efter sin far Jean Gros,1986. Hon fortsätter familjetraditionerna som innebär ett naturligt förhållningssätt i varje steg. Alla druvor är handskördade och vinifieringen sker i källarna under familjens hem. Fermentering sker i rostfria behållare och lagras därefter på gamla träfat.

L‘Etoile-vin produceras i mycket små kvantiteter från de 185 hektaren i vingårdarna runt byn L‘Etoile, i sydvästra Jura. Klimatet blir speciellt gynnsamt i detta lilla område skyddat av höga bergstoppar. Odlingsklimatet och att odlarna specialiserat sig på Chardonnay är en lyckad kombination. Vinerna som produceras här når sällan utanför Frankrikes gränser.

Namnet L‘Etoile/stjärna har två förklaringar. Den ena handlar om franska de stjärnformade fossilerna som ofta påträffas i jordarna här. Den andra förklaringen har att göra med de fem kullarna som omger byn. De fem punkterna bildar referenspunkter till ett stjärnformat mönster. Appellationen, L‘Etoile, är främst kända för sina vita viner.

 

  • Vingård: Domaine de Montbourgeau
  • Region: L´Etoile, Jura
  • Druvor: Chardonnay, Savagnin, Trosseau, Poulsard
  • Odling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen.

 

Hemsida: https://domaine-de-montbourgeau.fr/