På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.
DOMAINE DE MONTBOURGEAU
Domaine de Montbourgeau ligger i byn L ‘Etoile. Gården har ett vackert läge och omges av Juras bergstoppar. Gården består av cirka åtta hektar, planterad med framförallt Chardonnay och Savagnin och mindre områden av Trosseau och Poulsard.
Vinodlingen och vinifieringen är konventionell. Här visas stor respekt för gamla tiders kunskap och metoder i vinframställningen. Nicole Deriaux som driver vingården idag tog över efter sin far Jean Gros,1986. Hon fortsätter familjetraditionerna som innebär ett naturligt förhållningssätt i varje steg. Alla druvor är handskördade och vinifieringen sker i källarna under familjens hem. Fermentering sker i rostfria behållare och lagras därefter på gamla träfat.
L‘Etoile-vin produceras i mycket små kvantiteter från de 185 hektaren i vingårdarna runt byn L‘Etoile, i sydvästra Jura. Klimatet blir speciellt gynnsamt i detta lilla område skyddat av höga bergstoppar. Odlingsklimatet och att odlarna specialiserat sig på Chardonnay är en lyckad kombination. Vinerna som produceras här når sällan utanför Frankrikes gränser.
Namnet L‘Etoile/stjärna har två förklaringar. Den ena handlar om franska de stjärnformade fossilerna som ofta påträffas i jordarna här. Den andra förklaringen har att göra med de fem kullarna som omger byn. De fem punkterna bildar referenspunkter till ett stjärnformat mönster. Appellationen, L‘Etoile, är främst kända för sina vita viner.
Vingård: Domaine de Montbourgeau
Region: L´Etoile, Jura
Druvor: Chardonnay, Savagnin, Trosseau, Poulsard
Odling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen.
Vin: Cremant du Jura Brut - 149:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% ChardonnayVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Pressning av hela klasarna utförs. Jäsning sker med hjälp av inhemsk jäst i rostfria tankar mellan 16 ° C och 20 ° C.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile Vin Jaune 2012 - 475:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Vinet ligger 7 år på 230-liters fat under en fin jästslöja.Volym: 62clSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile Vin Jaune 2014 - 450:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Vinet ligger 7 år på 230-liters fat under en fin jästslöja.Volym: 62clSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile Cuvee Speciale 2016 - 249:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% ChardonnayVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Vinet lagras på 230-liters ekfat i 4-5 år under ett tunt jästtäcke. Filtreras mycket lite innan buteljering. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile Savagnin 2016 - 275:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Druvsaften jäser i rostfria ståltankar och ligger på jästfällningen tills malolaktisk jäsning har skett. Sedan flyttas vinet till stora ekfat i 9 till 12 månader. Slutliga lagringen sker på 230-liters fat i 3-4 år. Volym: Skriv ut informationsblad
Vin: Etoile Savagnin 2017 - 249:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Druvsaften jäser i rostfria ståltankar och ligger på jästfällningen tills malolaktisk jäsning har skett. Sedan flyttas vinet till stora ekfat i 9 till 12 månader. Slutliga lagringen sker på 230-liters fat i 3-4 år. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile 2018 - 169:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: Chardonnay, eventuellt en del SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Alkoholjäsning sker i rostfria ståltankar.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Etoile Savagnin Ouille Les Budes 2018 - 209:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: 100% SavagninVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Fermenterad och lagrad på helt uppfyllda 500-liters ekfat. Ingen oxidation sker. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Marc de Jura 50% 2018 - 495:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: Blandade druvsorter från egendomen.Vinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Druvdestillat. Volym: 70clSkriv ut informationsblad
Vin: Macvin 17% 2018 - 245:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: Chardonnay Vinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Starkvin. Jäsningen avbryts då druvsprit tillsätts. Vinet kommer att åldras 3 år på 230-liters ekfat. Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Secret de Montbourgeau 18% - 295:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: VittDruvsort: Chardonnay Vinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Musten värms upp och reduceras till 1/3 av den ursprungliga volymen. Sedan blandas koncentratet med brännvin och får ligga några år på ekfat.Volym: 70clSkriv ut informationsblad
Vin: Poulsard Cote du Jura 2019 - 249:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: RöttDruvsort: PoulsardVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Vinet lagras på ståltank för att behålla fräschör. Efter 1 år filtreras vinet och buteljeras.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vin: Trousseau Cote du Jura 2019 - 239:- exmVingård: Domaine de MontbourgeauRegion: JuraUrsprung: L´EtoileFärg: RöttDruvsort: TrousseauVinodling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för naturen. Vinmakning: Avstjälkning till 50%. Vinet lagras på 50% stålfat och 50% ekfat. Därefter monteras vinet ihop och buteljeras.Volym: 750mlSkriv ut informationsblad
Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.Läs mer. OK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.