TRAVERSA

Vi hittade ett vin och gjorde en resa! Det kan vara en ren tillfällighet att hitta ett intressant vin och det i sin tur kan leda till både en resa och en måltidsupplevelse. Vi hade beställt hem ett parti Barbera- och Barbarescoviner med årgång från en vinhandlare och bland dem fanns ett vin från Traversa. En då okänd vinproducent för oss. Vid provningen blev vi lite tagna av vinets kvalité. Det blev inledningen på en resa till Piemonte i augusti 2019.

Odlingarna och gården som även är en Agriturismo, ligger på sluttningarna strax utanför den lilla medeltidsstaden, Neive. Flavio Traversa, tog emot och erbjöd oss att sitta ned på terrassen med milsvid utsikt över odlingarna. Vi fick ett glas vin och satt där en stund medan vi funderade på vad som skulle hända. Ingen i familjen talade något annat än italienska och vår kunskap i språket var bristfällig. Vi hade med hjälp av Google translate ändå lyckats förklara att syftet med vårt besök var att prova deras viner. När Flavio kom in med en liten rätt på ett fat och öppnade en flaska blev det inledningen till en sjurätters avsmakningsmeny, varje rätt tillagad av Flavio själv för att passa det vin vi provade. Det kallar jag vinprovning och vi är glada att kunna erbjuda deras viner i Sverige.

Vingården är uppdelad i två lägen, vid två kullar, Starderi och Canova.  Agriturismen ligger i, Starderi, mitt i deras Barbaresco cruläge.  Hemmet och gården där vintillverkningen sker ligger i Canova. Härifrån skördas druvorna till Barbaresco Canova. Även om vinet är detsamma finns det åtta olika etiketter. Alla med motiv med referenser till djur och natur från trakten. Deras Barbarescoviner har en klassisk kraftfull och rustik stil. Lagringen sker endast på stora 100 hektolitersfat. Det kan vara intressant att känna till att i en hygglig del av Barbaresco Starderi växer det mycket gamla stockar av Muscato, Barbera och Dolcetto. De skulle kunna tas bort för att ge plats åt Nebbiolo som sedan kunnat buteljeras under Barbaresco. Men Flavio menar att stockarna ger en sådan kvalitét att det är väl värt att bevara dem.

Om du undrar över de fina teckningarna på etiketterna så är de gjorda av Flavios mamma, Carla Traversa. Carla är förresten gammal vän med den välkända grappaproducenten, Romani Levi och visst finns det vissa likheter. Flavio driver idag vingården med sin bror Franco. Familjen Traversa planterade de första vinstockarna på platsen 1834 när deras förfader, Giacomo Traversa, köpte marken. Men vingården i dess nuvarande form med egen buteljering startades 1979 tillsammans med brödernas far, Giuseppe Traversa.

 

  • Vingård: Traversa
  • Region: Piemonte
  • Druvor: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis, Muscat
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.