AYMERIC PAILLARD

Aymeric Paillard är en passionerad ung vinmakare i norra Rhônedalen. Han växte upp i en vinodlarfamilj i Champagne. Hans far är den inte helt obekante Bruno Paillard.

Aymerics första årgång i Rhône släpptes 2014. Han har odlat organiskt från första dagen. Petit Père, är kanske hans mest spännande vin att dricka nu. 2017 Petit Père buteljerades i november 2019 efter 24 månader på 600 liters fat. Han beskriver själv vinet som, ett rustikt, oslipat, josigt vin med hög klunkvänlighet. Om Petit Père är ett mer naturligt vinuttryk är Synesthésie ett mer framarbetat vin, 2015 Synesthie har fått en smocka med nya ekfat och är definitivt storleken större och lyxigare än Petit Pere. Vinet har dessutom fått vila sig i form under 2 år på flaska. Endast 600 flaskor gjorda.

Redan tidigt bestämde sig Aymeric för att se sig om i världen och lära sig mer vinodling och vinifiering på andra platser än i Champagne. Han har arbetat i vingårdar i Kalifornien och runt om i Frankrike, Provence, Roussillon och i Toro bland annat. I bagaget hem hade han erfarenheter av att odla vin i både varmare och kallare klimat. Vingården, Saint Joseph, ligger på en höjd ovanför den lilla byn, Sarras i Ardècheregionen i norra Rhônedalen. En plats som är en blandning av både varmt och kallt klimat, beroende på årstid. På branta blåsiga sluttningar växer vinstockarna som var mellan 15 och 30 år gamla när Aymeric köpte marken. De växer i lätta bra jordar omkring 3,7 hektar sammanlagt. Mestadels lagrar han sina viner cirka 24 månader i 228- eller 600-litersfat som är upp till 10 år gamla. Han använder inga tillsatser under lagringen och filtrerar inte vinet under tappningen. Han tillsätter minsta möjliga mängd av sulfit, 36mg/ liter.

Allt arbete görs manuellt och med hjälp av hästar när det behövs. Han använder täckodling som odlingsmetod och blandar själv till den typ av näringstillförsel som stockarna behöver av lämpliga organiska grödor.

  • Vingård: Aymeric Paillard
  • Region: Saint-Joseph, Rhône
  • Druvor: Syrah
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.