Alberto Voerzio

Har vi en kille som varit sin hembygd trogen sedan uppväxten. Vi befinner oss i norra Italien, nära både den franska och den schweiziska gränsen. Närmare bestämt i Piemonte och i La Morra. Alberto Voerzio avslutade sina studier i agronomi och oenologi 2003 och har sedan dess nått stora framgångar på sina fyra hektar stora vingård i hjärtat av La Morra. Alberto praktiserade en tid hos sin kusin Roberto Voerzio som även han håller till i byn. Sedan 2006 har Alberto gjort koncentrerade terroir drivna viner från sin egendom och han släpper inte närvaron i vingården under säsongen. Han menar att det är ute i själva odlingen som vinet blir till. Gården fokuserar på små skördar med hög koncentration. Han uppnår det en genom gallring och med ett noga urval av frukten. Här behandlas varje vingård individuellt och all skörd sker manuellt. Jäsningen sker med naturliga jäststammar. Efter avslutad fermentering får vinerna två års lagring på franska ekfat, varav cirka 25 procent på nya fat. Alberto använder 225- och 300-liters barriquer och 1000-liters franska Botticella-fat i ek för att skydda de opåverkade smakerna som kommer från vingården. En minimimal mängd svavel används vid buteljering.

 

 

Hemsida: http://Azienda Agricola Voerzio Alberto

 

  • Vingård: Alberto Voerzio
  • Region: La Morra, Barolo Piemonte
  • Druvor: Nebbiolo, Barbera & Dolcetto
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.