Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigeringen på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa oss i våra marknadsföringsinsatser.
Österrike
/
Wagram

Diwald

OM PRODUCENTEN
Österrike
/
Wagram

Diwald

OM PRODUCENTEN

Viner från

Diwald

OM

Diwald

Bioweingut Diwald drivs idag av Martin Diwald, son till Hans och Paula Diwald som köpte gården 1972. När paret köpte jordbruksfastigheten brukades marken till stor del för grödor och djurhållning, som ett reguljärt jordbruk helt enkelt. Det fanns då endast 4ha vinodling på marken. Allteftersom strukturerade makarna om, vilket innebar att vinodlingarna ökade och det reguljära jordbruket minskade, för att till slut under tidigt 80-tal, vara en jordbruksfastighet med vinodlingar som enda fokus. Hans insåg dock att vingårdarna inte utvecklades i rätt riktning, och funderade om det kunde bero av all konstgödsel. Därför beslutade han i början på 80 talet att ändra all odling till ekologisk odling.

En äventyrlig och svår uppgift. Detta blev ju såklart på den tiden en stor snackis i området och många idiotförklarade honom. Hans beskriver det som att han blev betraktad som en person som konverterat till någon sekt. Under 80-talet följdes dock Hans av en handfull andra österrikiska vinodlare i sitt ekologiska tänk. Dessa träffades för kunskapsutbyte för att på så vis höja kvaliteten på österrikiska viner, och idag är Hans Diwald beundrad och respekterad för sitt pionjärarbete inom ekologisk odling. Sedan 2010 drivs vingården av Martin Diwald, som valt att ta det ekologiska arbetet i vingårdarna ett steg längre. Martin odlar biodynamiskt och han använder sig enbart av naturlig jäst för att få ett så stort terroiruttryck som möjligt i sina viner. Självklart har Martin haft stor erfarenhet av den kunskap han fått från sin fars arbete, men han har även en gedigen cv från studier och praktik på andra vingårdar i Burgenland, Steiermark, i Rheingau liksom i Marlborough på Nya Zeeland.

På Nya Zeeland arbetade Martin för Seresin, en av de främsta biodynamiska vingårdarna i Marlborough. Han har även examen från Klosterneuburg School of Viticulture, en kandidatexamen i Export Management från IMC Krems och Diploma of WSET. Med all denna erfarenhet och kunskap skapar han idag magiska viner. Trots att det idag är Martin som driver vingården får han fortfarande mycket hjälp av sina föräldrar. Paula förbereder alla beställningar, medan Hans sköter traktorn och njuter av att vara en bonde igen. Vid Martins sida finns även hans fru Ulli. Hon arbetar professionellt som psykolog men hjälper Martin vid provningar och evenemang. Att läsa om Martin och hans familjs vinarbete är en sak men bäst upplever man det genom att dricka Martins viner!