2019 Brunello di Montalcino
VINGÅRD: All frukt till detta vin kommer från en vingård i Rigaccini-dalen precis norr om byn Montalcino som växer på kullar med optimal exponering. Ca fyra hektar av vinrankorna från Rigaccini Secondo med en snittålder på 35-40 år har använts till 2019 Brunello di Montalcino. De här är en vingård som funnits i familjens ägor sedan 1500-talet.
JORDMÅN: Kalksten med inslag av sand och lera av typen Alberese.
VINIFIKATION:Druvorna skördas för hand, avstjälkas och därefter placeras druvorna i cementtankar där musten får macerera med skalen. Själva jäsningen sker naturligt under låg temperatur i cirka fyra veckor. Vinet stannar i cementkaren i totalt 5 månader för att därefter förflyttas till stora neutrala ekfat av typen botti. Där vilar vinet i 30 månader innan buteljering och ytterligare minst 4 månader på flaska innan försäljning.
95 Points - Monica Larner, Wine Advocate
93 Points - Eric Guido, Vinous