Av Tysklands tretton vinregioner är Mosel det mest karaktärsfulla och kändaste. Här hittar ni vår producent Weingut Walter. Med sina extremt branta vingårdar och sin speciella jordmån är vinerna svåra att kopiera. Det som präglar området är floden med samma namn. I Frankrike, där den börjar kallas den för Moselle och slingrar sig majestätiskt fram i 26 mil för att till slut mynna ut i floden Rhen. Mosel är en region med sex distrikt som är indelade i tre områden. Nedre Mosel, Mittelmosel och Obermosel (även kallat Terrassen-Mosel) För att lyckas odla vin på den här breddgraden är man helt beroende av Mosel floden vars enorma vattenmassa värmer upp och tempererar närliggande vingårdar. De branta sluttningarna (upp till 68 graders lutning!) bidrar med maximal solexponering och den mörka skiffern som värms upp under dagen håller värmen kvar i vingården under svala nätter. Allt detta i kombination av en duktig vinmakare ger fantastiska viner! Fjäderlätta med bitande syra, stor koncentration i frukten och tydlig mineralitet.
Familjen Walter odlat Riesling på de branta sluttningarna i Bremm i Terrassen-Mosel ända sedan 1568. Med sina 7,5 ha producerar man 70,000 flaskor om året. Vingårdarna är runt 45 år gamla och rankorna är uppfostrade på grå och blå skiffer. Kvaliteten på vinet styrs helt av vingården och naturen säger Gerrit. Respektfull interaktion med miljön, biologisk mångfald och så lite påverkan som möjligt är ledorden. Vi ser till att ge naturen utrymme och de bästa förutsättningarna för att producera de bästa vindruvorna. Naturen belönar oss med friska jordar och vitala vinstockar med djupa rötter säger Gerrit. Man jobbar enbart med naturlig jäst och vinerna tar lång tid på sig att bli klara. Lång tid på jästfällningen ger viner med större djup och personlighet anser man.