Tenute Sella – Alto Piemonte

Vingården ligger i norra Norra Piedmonte, strax söder om Italiens nordligaste region, Valle d’Aosta. Området heter Lessona och gården ligger i provinsen Biella. Lessona har ett unikt klimat med tanke på att det ligger så långt upp i norra Italien. Denna geografiska region har ett Medelhavsklimat med många mikroklimatiska oaser och många soldagar. Den sandiga, mineral- och kalkrika jorden har inslag av kvartsporfyr och lava. Milda vintrar och varma somrar garanterar långsam och full mognad på vinstockarna.

Familjen Sella som ursprungligen hade en textilindustri kom från Bulgarien. Men det är flera hundra år sedan. Familjen köpte gården och marken den 7 maj 1436. Men det var först på 1700-talet om som vinodlingen tog fart. De äldsta vinstockarna är idag 70 år och används fortfarande. De ger låg avkastningen men familjen Sella anser att de är väl värda att ta vara på eftersom de gamla stockarna ger druvor som kan uttrycka terroiren fullt ut.

Idag odlas mest Nebbiolo som kommer till sin absoluta fullkomlighet i finess och elegans i terroiren och det gynnsamma klimatet. Men lokala sorter som Vespolina, Croatina och Erbaluce odlas också. Tenute Sella arbetar med klassiska metoder för sin vinframställning. De lägger stor vikt på att ta till vara på druvornas naturliga egenskaper. För jäsning och maceration speciellt för Nebiolodruvorna används de i Italien traditionella stora ekfaten.