Squarcialupi Eko

Det var familjen Squarcialupi som började med vinodlingar här redan på 1200-talet. Idag är det familjen Bojola-Targoni som odlar och framställer vinet. Nya moderna metoder har visserligen införts men här finns stor respekt för att det traditionella tillvägagångssättet i Chianti respekteras. Odlingarna ligger spridda över de sydvästra sluttningarna nedanför den medeltida byn, Castellina in Chianti. Ägorna täcker cirka 130 hektar. Vinodlingarna 30 hektar och ungefär 10 hektar är olivodlingar. En del av vinerna vinifieras i amforor av bränd lera, terrakotta. Impruneta som ligger strax söder om Florens och har en speciell certifierad lera som används. Det vita, Dama d’Ambra bianco, marcereras nio månader på amforor. La Castellina, Cosimo Bojola Amphora, är ett rött vin tillverkat av hundra procent Sangiovese som macereras elva månader på amforor. Den brända leran har en speciell gynnsam effekt på vinets mognad och smak. Bland annat försvinner många bitterämnen och ger en mjuk upplevelse. Kunskapen om lagring på amforor av bränd lera har funnits i många århundraden.

Producenten använder även mer moderna metoder. Squarcialupi Gran Reserva, är gjord på hundra procent Sangiovese och lagras två år på små ekfat. Yngre viner som, Rubisco Bio, som är hundra procent Syrah, lagras på tank i två månader. Just, Rubisco Bio, buteljeras utan tillsats av sulfiter. Vinproducenten tillverkar naturligtvis även, Chianti Classico, Squarcialupi, bra årgångar, Vinsanto, av Malvasia del Chianti.

Företaget driver också ett hotell, Hotel Palazzo Squarcialupi, restaurangen, Taverna Squarcialupi och en vinbutik som ligger ovanför restaurangen.

 

  • Vingård: Squarcialupi
  • Region: Castellina, Chianti Classico, Toscana
  • Druvor: Sangiovese, Syrah & Malvasia
  • Odling: Certifierad ekologisk.