ROVELLOTTI

Det här handlar om en liten vingård på 15 hektar, med historiska anor och en begåvad vinmakare med eleganta röda själfulla viner. Vi har hamnat hos bröderna Paolo och Antonello Rovellotti i Alto Piemonte. Vinodlingarna ligger i Baraggiola-zonen i Ghemme och är den sydligaste sektorn för appellationen. Antonello är en erfaren vinmakare och hans vinstockar är bland byns mest prisade och äldsta. Han skiljer ut sig i mängden vinmakare med sin vinifiering. Rovellotti tillverkar Nebbiolo, ungefär som på 1960-talet. Han är inte rädd för att göra vin på det långsamma, svåra sättet. Druvorna macereras med skal för längre tid än de flesta andra vinmakare i Piemonte. Först efter sju år på fat tappas vinet på flaska.

Den medeltida byn Ghemme, med vindlande, gränder, portaler, stenmurar och kanaler är centrerad runt ett spännande citadell, Ricetto, byggt på 1100-talet. Byggnaden är på 12000 kvadratmeter. Med tiden utvecklades citadellet till byns gemensamma förråd av jordbruksprodukter, framförallt vin, för dem som är infödda till området. Byn var känd för sina goda viner redan under romartiden.

Familjen Rovellotti som bott här sedan 1500-talet, tillhör den äldsta familjen i byn. De har sina vingårdar belägna runt citadellet och är de enda i byn som fortfarande har rätten att använda källare och andra utrymme för sina viner. Trots att Rovellottis har byns minsta produktion tar det lång tid att ta sig runt i den historiska byggnaden för att utforska vinkällarens alla utrymmen.

  • Vingård: Rovellotti
  • Region: Ghemme, Piemonte
  • Druvor: Nebbiolo, Vespolina, Bonarda
  • Odling: Ekologiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://www.rovellotti.it/?lang=en