ROCHELT – AUSTRIA

ROCHELT Artisanal Tyrolean Distillery

I Tyrolen har alltid en omsorgsfullt framställd schnaps uppskattats och värderats. Det lilla familjeföretaget Rochelt har utvecklat framställningen och tagit med sin schnaps in i restaurangvärldens finrum runt hela världen. Att trestjärniga krogar som Ann-Sophie Pics, Maison Pic, i Frankrike och Le Bernadin i New York har den liksom flera av våra bästa krogar i Sverige är ingen slump.

Urvalsprocessen av den frukt och de bär som används är minutiös. Här plockas hallonen när de är som bäst i Karpaterna, äppelschapsen görs på Gravensteiner från Steiermark. Wachau har de bästa aprikoserna och i Burgenländ plockas Gewürzttraminerdruvorna. Så där håller de på frukt efter frukt och bär efter bär. Familjen håller noga koll när det som ska plockas har sin ultimata pik.

Själva destilleriet ligger i staden Fritzén i närheten av Innsbruck. Här sker framställningen i koppardestillat. Processen sker helt utan tillsatser och inget filtreras. Rochelts schnaps framställs av minst tjugo olika typer av frukt och bär. När destillatet är färdigt körs det genom ett kylsystem vilket skapar en en kristallklart eaux de vie. Efter den processen vilar spriten i stora 50-liters damejeanner. Vissa lagras upp till tio år.