PEDRO BALDA

Pedro Balda tillhör utan tvekan dem som håller på att förändra Rioja. De kanske inte är de mest resursstarka odlarna och vinmakarna som för utvecklingen framåt. Här handlar de om en ny ung generation som med kunskap och skicklighet håller på att förändra Spaniens mest kända vinregion. Pedro Balda brukar idag sin farfars lilla vingård i Larrad. Här växer främst Tempranillo men även några stockar av Viura. Vingårdsarbete var inget lustfyllt barndomsminne för Pedro Balda utan mer något han avskydde. ”Medan andra barn kunde bada i en pool och inte göra någonting på sina sommarlov, tvingades jag gå i vingården och ta bort knoppar och rensa undan stenar”. Han drömde om att bli arkitekt men fann sig mer lämpad för att läsa agronomi. På den vägen är det. Efter ett antal resor i världen med arbete på vingårdar och med vinframställning, kom han tillbaka till Spanien och tog sin doktorsexamen vid La Rioja universitet där han också undervisar idag.

När det gäller vin är det bästa råd han kan ge, ”skynda inte på processen, låt det ta tid”. Han låter vinerna följa sin egen takt. Han producerar två olika röda viner från sin farfars vingård. Vendima Seleccionada, är ett vin framställt av de mest kompakta druvklasarna som plockas av för hand. ”Det enda sättet att uppnå de bästa tanninerna”, menar han. Av Vendima seleccionada produceras bara ett enda fat per år och det mesta går på export. Det andra vinet, Cosecha, görs på de återstående klasarna. Även detta vin produceras i en blygsam mängd, varav huvuddelen exporteras.

Pedro Balda talar helst inte om klassificering av vin. ”Jag är varken biodynamisk eller ekologisk”. Även om det är just dessa odlingsmetoder han framhåller och det är ingen slump att han som lärare i, Oenology Master Studies, var den första att införa Biodynamisk odling i läroplanen. Han arbetar utan tillsatser av svavel med filosofin att det får bli som det blir. ”Jag gör vin, inte mirakel”. Men, det är ingen tvekan om att han vet vad han gör. Efterfrågan på vinerna är stor.

  • Vingård: Pedro Balda
  • Region: La Rioja
  • Druvor: Tempranillo
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://pedrobalda.com/