Ógin

Här har vi ett litet spännande hantverksdestilleri och en islänning som slagit ned sina bopålar utanför Skellefteå vid havsbandet i Bottenviken. Med den speciella västerbottniska naturen in på knuten hittar Jón Óskar Arnason ingredienserna till sina unika ginsorter. Den som en gång smakat åkerbär förstår varför Jón Óskar valt att prägla en av sina ginsorter med den smaken, Ógin Arctic, åkerbär, ensam i sitt slag i Sveriges norra kustlandskap är ett litet rubinrött ganska svårplockat bär, en kusin till hallon. Men bara till utseendet, smaken är en helt egen. Om sin gin, Ógin Cloud säger Jón Óskar, att visionen är, ”doften från en hink solvarma nyplockade hjortron på myren”.  Ógin Pink, är tillverkad på söta västerbottniska jordgubbar och smultron som fått mogna under midnattssolen.

Intresset för gintillverkningen startade med en av flera jaktresor till Skottland. Det finns ett destilleri på godset de jagar på och Jón Óskar hade tillfälle att fördjupa sig i tekniken. För några år sedan tog han med sig enbär från Storkågeträsk och åkerbär och gjorde några tester på destilleriet. Resultat blev oväntat bra och det är själva upprinnelsen till att han startade sitt eget hantverksdestilleri. Den goda kvalitén och smaken på vattnet har visat sig addera extra värde på destillaten.

Vackert belägen vid Skellefteälven driver han Bryggaregatan Bistro & Bar tillsammans med Sarah Arnason. Mandelpotatisen, västerbottenosten, bären och tunnbrödet är närvarande men Bryggaregatans intresse för lokala råvaror har tagit menyn en bit till. Här serveras bland annat fjällröding, Kalixlöjrom och renentrecôte kryddade med örter från fjällvärlden och förädlat Norrländskt mathantverk. Jón Óskar Arnason är kock, utbildad på Island och deltagit i otaliga tävlingar jorden runt. Han har arbetat med många landslagskockar inte minst i Norge. Det var framför allt råvarorna, jakt och fiske som drog honom till norra Sverige.

Sorter

Nature:

Här har du Västerbottens intensiva vår- och försommars tidiga knoppning och blomning lagrad, tappad och buteljerad. Basen är som i alla Jón Óskars ginsorter, norrländska enbär, färsk pors, älgört, fjällkvanne och färska blad av vinbär och koriander. Andra örter kommer till i olika grad. Jon Oskar beskriver det som att det handlar om inspiration och tillgång just det året. Basen är den samma men varje årgång blir unik.

 

Artic:

Artic är en liten flört åt Sloe Ginhållet. Men här kommer smaken och färgen av infuserad åkerbärsjuice och inte av slånbär. Inget socker är tillsatt men basen är förstås norrländska enbär, färsk pors, älgört, fjällkvanne och färska blad av vinbär och koriander och lite andra örter, speciella för aktuell årgång.

 

Barrel:

Barell är en hyllning till åkerbäret som är Västerbottens landskapsblomma och som trivs bäst just här utmed Norrlandskusten. Åkerbär är släkt med hallon men har en egen unik smak. Barrel lagras och stabiliseras under vintern i en naturlig, helt oreglerad, temperatur. Lagringen som sker på mellanrostade ekfat tillför mer smak och karaktär. Här är basen norrländska enbär tillsammans med sensommarens intensiva aromer av pors, älgört, fjällkvanne, blad av vinbär och koriander. Beroende på tillgång och vad som är bra vid plockningstillfället kan andra örter tillkomma. Varje årgång av Barrel unik.

 

Cloud:

Mängder av solmogna hjortron ger smaken och färgen till Ógin Cloud. Lagringen sker först på, String Casks innan hjortronen tillsätts. Basen är som i alla Jón Óskar ginsorter, norrländska enbär, färsk pors, älgört, fjällkvanne och färska blad av vinbär och koriander. Andra örter kommer till i olika grad. Det handlar om inspiration och tillgång just det året. Varje årgång blir unik.

 

Pink:

Ginbasen infuseras här med juice av färska jordgubbar och smultron.  Bären växer i havsbandet i Jón Óskars privata naturliga trädgårdsland vid Bottenviken. De många soltimmarna och den korta intensiva sommaren ger bären en djup och utvecklad smak. Limited Edition, eftersom tillgången på bär just på denna plats är begränsad blir det bara en mindre mängd av Ógin Pink som kan tillverkas varje år.

 • Destilleri: Ógin
 • Region: Lappland
 • Odling: Köper in väl utvalda, handplockade råvaror från småskaliga lokala producenter. Även egenplockat av Jón Óskar själv.

 

 • Destillat: 
 •  Ógin Nature 42% 70cl
 • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger.

 

 • Ógin Barrel 40% 70cl
 • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger.
 • Tillverkning: Får ligga på svenskt ekfat under vintern.

 

 • Ógin Pink 40% 70cl 
 • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med jordgubbar.

 

 • Ógin Cloud 40% 70cl 
 • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med hjortron.
 • Tillverkning: Får ligga på svenskt ekfat.

 

 • Ógin Arctic 40% 70cl 
 • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med åkerbär.

 

Hemsida: https://www.ogindistillery.com/