Ógin

Här har vi kanske Sveriges minsta hantverksdestilleri och en islänning som slagit ned sina bopålar utanför Skellefteå i byn Boviken. Med den speciella västerbottniska naturen in på knuten hittar Jón Óskar Arnason ingredienserna till sina unika ginsorter. Den som en gång smakat åkerbär förstår varför Jón Óskar valt att prägla en av sina ginsorter med smaken. Ógin Arctic, åkerbär, Arctic wild rasberry, ensam i sitt slag i Sveriges norra kustlandskap är ett litet rubinrött ganska svårplockat bär som liknar hallon. Men bara till utseendet, smaken är en helt egen. Ógin Cloud, hjortron, cloudberries, slutlagras för mognad på svenska ekfat och Ógin Pink, är tillverkad på söta västerbottniska jordgubbar som fått mogna under midnattssolen.

Intresset för gintillverkningen startade med en av flera jaktresor till Skottland. Det finns ett destilleri på godset de jagade på och Jón Óskar hade tillfälle att fördjupa sig i tekniken. För några år sedan tog han med sig enbär från Storkågeträsk och åkerbär och gjorde några tester på destilleriet. Resultat blev oväntat bra och det är själva upprinnelsen till att han startade sitt eget hantverksdestilleri. Den goda kvalitén och smaken på vattnet har visat sig addera extra värde på destillaten.

Jón Óskar Arnason är kock, utbildad på Island och deltagit i otaliga tävlingar jorden runt. Han har arbetat med många landslagskockar inte minst i Norge. Det var framförallt råvarorna, jakt och fiske som drog honom till norra Sverige. I Skellefteå driver han Bryggaregatan Bistro & Bar tillsammans med isländska kollegan Runar Thor Larsen. Intresset för lokala råvaror speglar menyn.

  • Destilleri: Ógin
  • Region: Lappland
  • Odling: Köper in väl utvalda, handplockade råvaror från småskaliga lokala producenter. Även egenplockat av Jón Óskar själv.

 

  • Destillat: 
  •  Ógin Nature 42% 70cl
  • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger.

 

  • Ógin Barrel 40% 70cl
  • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger.
  • Tillverkning: Får ligga på svenskt ekfat under vintern.

 

  • Ógin Pink 40% 70cl – 875:- exm
  • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med jordgubbar.

 

  • Ógin Cloud 40% 70cl – 1050:- exm
  • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med hjortron.
  • Tillverkning: Får ligga på svenskt ekfat.

 

  • Ógin Arctic 40% 70cl – 1350:- exm
  • Råvara: Örter och botanicals från årets säsonger. Infuserad med åkerbär.