MAISON A&S

När Alexandre Aires och Pierre-Alexandre Soltana startade Maison A&S 2018, hade de på var sitt håll arbetat i vinbranschen ett bra tag. De hade träffats på en middag och stött ihop i jobbet då och då och upptäckt att de hade mycket gemensamt. 2018 är också deras första årgång då 1500 flaskor av Burgundy Aligoté och Hautes Côtes de Beaune producerades. Året därpå tillkom Maranges och efter det har företaget successivt expanderat med nya årgångar.

Alexandre hade arbetat för Domaine de Bellaine som ägs av Nicolas Potel och Pierre-Alexandre för Comtes Lafon när de slog sina påsar ihop. De hjälps åt med vinifiering och buteljering. De var tidigt övertygade om vikten av att arbeta med producenter som jobbade med naturliga, ekologiska och biodynamiska arbetsmetoder De började samarbeta med odlare och vänner som satte druvan i centrum och odlade under bästa tänkbara förhållanden utan kemiska bekämpningsmedel. Odlingarna för Aligoté och Hautes Côtes de Beaune ligger på 400 meters höjd i ett sydvästläge. Stockarna planterades 1979 i de utmärkta kalkstenjordarna. I deras vision och framtidsplaner ingår att äga egna vingårdar.

Hautes Côtes de Beaune druvorna, 100 procent Pinot Noir, kommer från två odlingar i Mandelot. Skaften plockas bort och endast druvorna används. Efter 21 dagars jäsning tappas vinet upp på fyra till sex år gamla fat. Vinet kontrolleras kontinuerligt. Efter cirka 14 – 16 månader tappas det på ståltank för att homogenisera cirka en månad innan buteljering.

Bourgogne Aligoté druvorna, 100 procent Aligoté kommer från, En Perthuis i Mavilly-Mandelot, väster om Beaune. Druvorna pressas direkt efter att de plockats. Druvsaften ligger i ståltank 24 timmar och kyls till 10 grader. Därefter tappas de på fyra till sex år gamla fat och lagras 16 månader. När lagringen bedöms klar tappas de på stålfat omkring två månader för att homogeniseras innan vinet buteljeras.

Maranges Villages – La Bas des Loyéres druvorna, 100 procent Pinot Noir, kommer från odlingar i La Bas des Loyéresoch Sampigny-Les-Maranges. Stockarna växer bredvid det främsta cru-fältet Le Clos Des Loyéres. För Maranges Rouge används omkring 80 procent av hela klasar. Resten av druvorna plockas av för hand. Vinet fermenteras i 14 dagar och pressas sedan med en gammal träpress och tappas på mellan ett och sex år gamla fat. Vinet får ligga på fat i ca 16 månader och utvärderas kontinuerligt innan det samlas upp i ståltank i två månader för att homogeniseras.

  • Vingård: Maison A&S
  • Region: Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne
  • Druvor: Pinot Noir, Aligoté
  • Odling:  Köper druvor av producenter som jobbar med naturliga, ekologiska och biodynamiska arbetsmetoder. Ej certifierat.