JÉRÔME GRADASSI

Det är nästan omöjligt att skriva något om Chateauneuf-du-Pape idag utan att nämna appellationens stora stjärna Chateau Rayas. Därför är det ett gott tecken och stort bekräftande att Jerome Gradassi är en av få Chateauneuf-du-Pape producenter som valts ut att importeras av Chateau Rayas exklusiva importör i USA, Martine’s Wines.

Här brukar Jérôme Gradassi 5 hektar i Châteauneuf-du-Pape. Odlingen är uppdelad på cirka 75 procent Grenache och 25 procent Mourvèdre. Själva egendomen är utspridd på sex olika planteringsområden belägna i lieux-dits i Palestor, Bois Dauphin och Cabrière. Alla områdena ligger inom kommunen Orange som tillhör departementet Vaucluse i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i sydöstra Frankrike.

Odlingsklimatet är svalt. Själva jorden är fukthållande och förhindrar allvarlig torka. Traditionellt produceras här mer eleganta och aromatiska viner, snarare än kraftfulla och mustiga. Jérôme Gradassi må vara den minsta producenten i appellationen, men han producerar nobla viner som påminner om Châteauneuf-du-Pape från en svunnen tid. Jérôme Gradassi använder uteslutande ekologiska arbetsmetoder helt utan kemiska bekämpningsmedel. Han bearbetar vingårdarna traditionellt och skördarna görs för hand. Druvorna vinifieras i sina klasar och fermenteras i betongtankar som förvaras i källare direkt uthuggna i berget. Här hålls en gynnsam temperatur helt naturligt. Efter fyra veckor tas den fermenterade juicen och de macererade bären hinkas upp upp för hand, en mödosam process som kan ta upp till en vecka. Musten pressas sedan och överförs till äldre fat, fyra till tio år och lagras i 10 månader utan rackning.

Jérôme Gradassi började sin karriär som kock och fick en Michelin-stjärna med sin restaurang, L’Ile Sonnante, i Avignon. Han sålde restaurangen 2003 för att ta över familjens egendom som startades av hans farfars far 1930.

Med 2018 års årgång av Châteauneuf-du-Pape var Jerome i rampljuset då den årgången utsågs till en av de fyra bästa tillsammans med Rayas, Pegau och Clos du Mont Olivet av den välkända franska vinpublikationen Revue de Vin de France.

  • Vingård: Jérôme Gradassi
  • Region: Châteauneuf-du-Pape
  • Druvor: Grenache, Mourvèdre
  • Odling: Ekologiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://domainejeromegradassi.fr/