JanotsBos

När holländaren Richard Bos och fransmannen Thierry Janots slog sitt kunnande och sina påsar ihop blev det grunden till ett excellent vinmakande i Meursalt med sin vingård JanotsBos. Här i Meursault, Côte d’Or med och terroir för att producera främst Chardonnay har de sedan 2005 utvecklat sina intressanta viner av hög kvalité. Själva vingården är vackert belägen med en vidunderlig utsikt över de muromgärdade vingårdarna i den berömda byn.

Vinerna lagras på franska ekfat, men utan att eklagringen får dominera i smaken utan den finns med mer subtilt i vinet. Just ekfaten har trots det betydelse i JanotsBos vinmakande. Lätt rökt ek av typen, Allier och Vosges används mest. JanotBos strävar efter naturliga viner utan tillsatser. Det är viktigt att terroiren ska uttryckas och att vinerna åldras långsamt och med behag.

Vinmakarna träffades första gången 1996 på vinskolan Lyceé Viticole i Beaune. Med var sin karriär på flera kända vingårdar i ryggsäcken bestämde det sig att gå samman och grunda vingården. Thierry Janots var bland annat chef du cave på Comtes Lafon i 20 år. De hade då var för sig utvecklat idéer och en filosofi om hur de ville framställa eget vin med hög kvalité. Idag fokuserar Theirry på de tekniska och praktiska aspekterna av vinframställning och Richard är mer inriktad på marknadsföringen och försäljning.

  •  Vingård: JanotsBos
  •  Region: Côte d’Or, Bourgogne
  •  Druvor: Pinot Noir, Chardonnay
  •  Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://www.janotsbos.eu/en/