GUILLAUME PIN

Domaine Guillaume Pin i odlar 10 ha av en enda druvsort, Jacquére, en klassisk och högavkastande druvsort i Savoyen som nästan bara förekommer här.

Guillaume Pin arbetar för att fler ska upptäcka att hans viner kan njutas i många fler sammanhang än till bara raclette/ostfondue. Det är annars det som traditionellt förknippas med vin gjort på Jacquére druvan i Aprementet. Han framställer ett personligt vin med egen och stor karaktär. Vinerna är torra, krispiga med tydliga mineraltoner, citrus, syrliga äpplen och en aning blommig doft.

Själva vingården är en utmaning i sig. Inte bara för att de är svårarbetade med en del extremt branta sluttningar vid foten av Mont Granier. Allt arbete utförs för hand och Guillaume arbetar för att begränsa uttaget. Han tog över arbetet på familjegården 2001 och har drivit den på egen hand sedan 2008. Vingården startade 1972 av hans far, Georges Pin. Den kalkrika jorden gör den väl lämpad för vinodling.

Savoyen ligger i de bergiga områdena söder om Genèvesjön. Närheten till Schweiz är påtagligen eftersom landskapet ser mer typiskt schweiziskt ut än franskt. Savoyen har också en historisk gemensam bakgrund. Savoyens flagga är vitt kors på röd bakgrund precis som Schweiz. Hela området har härjats av jordskred först på 1200-talet, där tusentals människor omkom och flera byar försvann. Så sent som 2016 uppstod ett mindre ras som stoppades av skogsvegetationen innan det nådde befolkade områden.

 

  • Vingård: Domaine Guillaume Pin
  • Region: Savoie
  • Druvor: Jacquére
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.