DOMAINE PIERRE NAIGEON – GEVREY-CHAMBERTIN

DOMAINE PIERRE NAIGEON – GEVREY-CHAMBERTIN

Pierre Naigeons främsta vingårdar är fina delar av Mazy Chambertin Grand Cru i Gevrey-Chambertin och Bonnes Mares Grand Cru i Chambolle-Musigny. Lägg till ett tiotal 1er Cru- lägen i norra Cote de Nuits.

Pierre Naigeon säger dock själv om sina viner,-en duktig vinmakare mäter du bäst på hans färdigheter att producera det enklaste vinet, Bourgogne Rouge.

Ända sedan början av 1890-talet har familjen Naigeon bott på godset i Gevrey-Chambertine mitt i den prestigefyllde Côte de Nuits-regionen. Egendomens källare är från 1600-talet.

På sina drygt 11,5 hektar fördelade på 45 olika vingårdar i främst Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny och Morey Saint Denis bedriver Pierre Naigeon är en vinodling som arbetar med varsam hand och stor respekt för att kunna hålla en frisk odling genom ett naturligt odlingssätt. Medelåldern på vinstockarna är drygt 50 år med djupa rötter som tillför näring från många olika jordlager. Resultatet är komplexa och koncentrerade viner på helt naturlig väg. All skörd sker för hand och mycket tid läggs vid sorteringsborden för att försäkra att bara frisk och mogen frukt används.

Vinifieringen sker med naturliga jästkulturer från druvorna och ingen pumpning används. Efter den naturliga fermenteringen macerar vinet med druvskalen i några dagar och lagras sen, sur lie, i tolv månader på fat.

Varje vingård inom varje grad och appellation i hans ägo skördas, vinifieras, lagras och buteljeras individuellt. Detta har lett till att många av hans viner görs i mycket liten upplaga. En del i mindre än 300 flaskor och totalt gör han inte mindre än 50 olika viner många årgångar. En mardröm för många importörer eftersom volymerna är så små och Pierre tror själv att detta har försvårat hans internationella kännedom. Pierre Naigeon har inte fått den uppmärksamhet han förtjänar tycker vi som har provat hans viner under många år.

Många vinmakare i Bourgogne gör sin, Bourgogne Rouge, på det viner som blivit över och blandar vilt mellan appellationer över hela Bourgogne. Pierrre Naigeon är kompromisslös, han gör tre olika Bourgogne Rouge, en från varje appellation i norra Cote de Nuits med hans främsta vingårdbesittningar, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny och Morey St Denis. Druvorna till dessa viner kommer enbart från en vingård i respektive kommun och bär också namnet på respektive vingård. Vinerna har dessutom alla en tydlig karaktär av kommunen som de representerar.