DOMAINE OVERNOY-CRINQUAND EKO

Egendomen är belägen i centrum av byn Pupillin, i hjärtat av Arbois och ett stenkast från berömda Pierre Overnoy. Mikael Crinquand är tredje generationens vinmakare och är ansvarig för vinodlingarna på familjens jordbruk. Familjerna Overnoy-Crinquand har alltid brukat jorden ekologiskt. Förutom vinodlingarna på 5,5 hektar håller familjen ca sjuttio kor för att producera mjölk till byns berömda Comtéost.

Vinodlingarna, som ligger helt inom Pupillins gränser, ligger på de branta sluttningarna inom området som kallas ”La Bidode”. Vinodlingarna är planterade med en blandning av de klassiska sorterna från Jura: två hektar Ploussard, en hektar Trousseau, en hektar Savagnin och en och en halv hektar Chardonnay. All skörd görs för hand. Vinifieringen är traditionell vilket ger vinerna det uttalade och unika uttrycket av Juras terroir. På senare årgångar har buteljeringen svängt mer och mer åt upptoppade viner på Chardonnay och Savagnin, ouillé.

BESÖK HOS MICKAEL CRINQUAND 20/01/20

Vi rullar in i byn Pupillin i hjärtat av Arbois i Jura strax innan skymning. På väg genom byn passerar vi Pierre Overnoys egendomar. Namnet Overnoy, har för alltid satt denna lilla piktoreska by på världskartan. Den förr så ikoniskt handmålade skylten hos Domaine Overnoy-Crinquand har nu bytts ut mot en uppdaterad tryckt version annars är allt sig likt. Mickael tar emot oss. Vår franska är lite knagglig men provningen flyter på bra och gav några trevliga överraskningar. Detta är mitt andra besök hos Overnoy-Crinquand och sist provade vi årgångarna 2014 och 2015. Den här gången är det 2018 samt Savagnin ouillé och Chardonnay ouillé från 2016.

Vinerna har idag en bättre balans och precision. 2016 Savagnin ouillé är en ren, sval och frisk upplevelse som håller hög klass. Även 2018 Chardonnay ouillé är en frisk fläkt och till det priset ett riktigt fynd! Av de röda är de Ploussard från gamla stockar 50-60 år som sticker ut mest med sin lätta färg och inbjudande komplexa doft av röd frukt och mineralitet. De äldsta delarna av vinkällaren har det tillverkats vin i sedan 1650. Tack Mickael!

  • Vingård: Domaine Overnoy-Crinquand
  • Region: Arbois, Jura
  • Druvor: Savagnin, Chardonnay, Trousseau, Ploussard
  • Odling: Certifierad AB- Agriculture Biologique.