Domaine Lejeune – Pommard

Domaine Lejeune, ligger den charmiga lilla byn Pommard i Bourgogne. Denna familjeägda Domaine består av sju hektar. De mesta av odlingarna finns i Pommard och här odlas Pinot noir. Det odlas även Aligote och Chardonnay i området. Gården är anrik. Vinodlingarna existerade redan innan franska revolutionen. Huvudbyggnaden var då ett munkkloster, Confrérie du Saint Sacrement, men 1793 upphörde det som kyrkans egendom. Vingårdens gamla huvudbyggnad ligger vid stadens torg. Familjen tar själva hand om skörd och produktion av sina viner. Gården förfogar över ett spännande urval av terroir med fina delar av bland annat Les Rugiens 1er Cru och Les Argellieres 1er Cru. Vinerna har alla egenskaper som krävs för att framställa kraftfulla viner med elegans och lämpar sig väl för lagring ett speciellt kännetecken för just Pommardviner.

För att möta de moderna kraven på vinifikation, buteljering och lagring har gården genomgått stora renoveringar och utbyggnader sedan 1992.

Domaine Lejeune använder sig av, maceration carbonix, där druvklasarna jäser med sina stjälkar. Slutresultatet är dock annorlunda än jämfört med andra som använder, maceration carbonix, exempelvis, Domaines de l’Arlot eller Domaine Dujac. Det beror på att vinmakaren, Abuert Lefas, skördar några dagar senare i genomsnitt än sina grannar så att druvor och stjälkar är fullt mogna och utvecklade. En minutiös sortering sker alltid efter skörden. Jäsningen sätts igång genom att 25 procent av fatet fylls med druvor som först fottrampas. Därefter fylls fatet på med resten av druvklasarna och man startar en, semi maceration carbonix, på detta vis. Vinerna lagras 18 månader på fat efter att den malolaktiska jäsningen är avklarad. 50 procent på ny ek för Rugiens och Argillieres och 25 procent för de andra Pommardvinerna.