DOMAINE JOBARD-MOREY

Valentin Jobard tog över Domaine Jobard-Morey som vinmakare 2013 och tillförde ny energi i denna traditionstyngda domän. Domaine Jobard-Morey är en liten familjegendom på 4,5 hektar vingårdar och vinkällare i hjärtat av Meursault. Valentin är en intressant odlare och vinmakare och kvalitén på vinerna har ökat betänkligt under hans ledarskap. Ett kvitto på detta fick vi när William Kelley var där och officiellt provade vinerna för första gången 2018 och noterade 90 poäng eller mer på samtliga Meursault-viner. Vinodlingen är idag ekologisk utan certifiering. Det här är en vinmakare att hålla ögonen på.
Domänen förvaltar små andelar av topplägen i Meursault som Les Tillets, Les Narvaux och Premier Crus Charmes och Poruzots. Vinerna är verkligen klassiska i sitt uttryck för sina respektive terroir. Druvorna skördas för hand och efter försiktig pressning sker jäsningen på ekfat i domänens svala källaren. Vinerna utvecklas på ekfat i 12 till 15 månader före tappning.
Jobard-Morey använder mycket lite ny ek, mellan 15 – 20 procent för 1:er Cru och ännu mindre för Villages. Ett intressant vin är Bourgogne Blanc som är helt framställd av druvor från en regional vinodling beläget mitt i hjärtat av Meursault precis bredvid Meursault 1:er Cru Perrieres men utanför den regional appellationsgränsen för Meursault. En bättre Bourgogne Blanc helt enkelt!

  • Vingård: Domaine Jobard-Morey
  • Region: Meursault, Bourgogne
  • Druvor: Chardonnay, Aligoté, Pinot Noir
  • Odling: Ekologiska samt biodynamiska principer. Ej certifierad.

Hemsida: https://www.jobard-morey.com/