MURAJE – CAREMA

MURAJE – CAREMA

Deborah och Federico Santini gav sig in i sitt vinprojekt i Carema 2010. Nu tio år senare kan de skörda frukterna av ett mödosamt och många gånger ensamt slit för att framställa viner som de brinner för. De har kanske Italiens till ytan minsta vinodling på ungefär en hektar sammanlagt. Odlingarna är utspridda på olika ställen och de är bara gamla sorter från gamla stockar som används. Många är minst femtio år gamla. Den vanligaste sorten i odlingarna är, Nebbiolo en klon av Picotener. Men här odlas även Neyret, Ner d’Alba, Pugnet, alla röda.

Mycket närmare Bacchi tempel kommer du kanske inte än till Caremas sluttningar. Vinet växer på stenterasser sedan romartiden och hit kan du endast ta dig via ett oregelbundet system av trappor. Vinet växer i bördig moränjord som är mödosamt uppforslad från dalen nedanför. Rankorna klättrar i pergolor mellan de konformade pelarna som lokalt kallas ”Topia”. I Pergolorna samlas värme under dagen som håller värmen under nätterna som kan bli ganska kyliga här mellan 300 och 700 meter över havet. Ingen kommer hit och odlar vin utan att ha en passion. Dessutom är det extremt svårt att få tillgång till marken som ägts av samma familjer i flera hundra år. Deborah och Federico Santini passerade slutligen nålsögat och fick tillgång till mark om än väldigt utspritt. De använder sig av det traditionella sättet att odla vin och är noga med att bevara den kultur som finns. Det är ett hårt och mödosamt arbete som görs för hand.  De hanterar vinet med minimal intervention, så naturligt som möjligt. Vinet får spontanjäsa och macerera på betong i 2-3 månader följt av racking på gamla fat. Ingen filtrering och inga tillsättningar om små mängder sulfiter.