Domaine Jérôme Galeyrand – Gevrey-Chambertin

Att lyckas i Bourgogne kräver oftast en etablerad vingård och att du tillhör en vinmakarfamilj med historia. Jérôme Galeyrand hade varken det ena eller det andra. Han är inte ens från Bourgogne utan född och uppvuxen i Loire. Mot alla odds har hans, Domaine Jérôme Galeyrand, seglat upp i Bourgogne med viner att räkna med.

Det var under sina år med Alan Burguet i Gevrey-Chambertin på 90-talet som han bestämde sig för att bli vinmakare i samma kommun. Studier på vininstitutet i Beaune och några skördar senare köpte han sin första vingård i Gevrey, ynka 0.05 ha. 2002 blev den första årgången med egen buteljering och sedan dess har Jérôme utökat sitt innehav till 5.5 ha. Tillsammans med sina vänner skördar han själv varje år.

Själva vinmakningen sker på en liten vingård i närheten av Jérômes hem. Hans mål är att göra terroirviner med tydligt ursprung. En överväldigande del av vinodlingarna är ekologiska och inga bekämpningsmedel används. Jérôme använder bara hela klasar under sin omsorgsfulla vinifiering. Alla viner lagras på använda ekfat, 12 månader för vita och 18 – 24 månader för röda. Jérômes viner är exakta och läckert parfymerade och alltid eleganta. Med sina 5,5 blir det bara mellan 20 – 25000 flaskor om året, beroende på årgången förstås.