Distillerie Bertrand

Distillerie Bertrand, en historia om vatten och tid

Det är inte whisky du tänker på i första hand i samband med Frankrike och dryck. Men i nordöstra hörnet av Alsace, närmare bestämt i Uberach, har familjen Bertrand behärskat tekniken att destillera drycker i över 120 år. Här tillverkas utsökta fruktdestillat och flera unika Mare, Eaux-de-vie, konjak och senare, singel malt Whiskys som fått uppmärksamhet över hela världen.

Hemligheten bakom Destillerie Bertrands framgångar handlar om vattnet, men även om tid och tålamod. Saint Wendelin är byns skyddshelgon. Legenden berättar om en skotsk prins som blev eremit och munk och då var på vandring. Wendelin hittade en naturlig källa utanför Uberach och slog sig ned här. Uberach betyder för övrigt, ”bortom vattnet”. Vattnet rinner långsamt genom granitberg i norra Vogeserna ned till byn. Det har låg mineralhalt och anses som sött. Ett perfekt vatten för att framställa fruktdestillat och whisky. Endast lokala produkter används. Alsace dignar av frukt som päron, mirabeller, körsbär och plommon i skördetid. Det kontinentala klimatet ger även en perfekt odlingsgrund för korn i kalkstensjordarna. Det handlar dessutom om den extra långa lagringstiden och speciellt utvalda lagringsfat för vart och ett av destillaten. Som exempel kan nämnas deras, Cask Jaune Whisky som lagras på särskilt utvalda fat från Macvin, Vin de Paille och Vin Jaune från Jura. Cask Vert Whiskyn är lagrad på prestigefyllda fat från Bourgogne. Närmare bestämt från Vosne-Romanée och ger en Whisky med komplexa aromer. Cask Bleu Whiskyn är ytterligare en spännande överraskning. Bleu Whiskyn lagras på fat från utvalda fat för sött naturvin i Rhônedalen.

Sedan början av 2000-talet är det John Metzger, utbildad av Joseph Bertrand och Laurent Oswald som för traditionen vidare och utvecklar destilleriets produkter. Familjens Bertrands historia började 1874 då de köpte ett Schweizeri i Uberach och startade ett traditionellt destilleri och blev snabbt kända för sin fruktkonjak. På den vägen är det.

 

  • Destilleri: Bertrand
  • Region: Alsace
  • Odling: Köper in väl utvalda råvaror från småskaliga fruktodlare inom Europa.

 

  • Destillat: 
  • Eau-de-Vie Poire Williams Bio 44% 50cl – 349:- exm
  • Råvara: Williamspäron från Rhone och Loire-dalen.
  • Tillverking: Minst 6 månaders lagring. Copper pot still.

 

  • Eau-de-Vie Framboise Bio 44% 50cl – 395:- exm
  • Råvara: Hallon från Eurpoa.
  • Tillverking: Minst 6 månaders lagring. Copper pot still.

 

  • Eau-de-Vie Mirabelle Bio 44% 50cl – 325:- exm
  • Råvara: Mirabelle plommon från Alsace.
  • Tillverking: Minst 6 månaders lagring. Copper pot still.

 

  • Eau-de-Vie Quetsch Bio 44% 50cl – 325:- exm
  • Råvara: Quetsch plommon från Alsace
  • Tillverking: Minst 6 månaders lagring. Copper pot still.

 

  • Eau-de-Vie Vieille Prune Bio 44% 50cl – 325:- exm 
  • Råvara: Damsom plommon från Alsace.
  • Tillverking: Minst 12 månaders lagring. Copper pot still.

 

  • Whisky St-Wendelin Le Principal 46% 50cl – 495:- exm
  • Råvara: Kornmalt
  • Tillverkning: Copper Holstein kolumn. 5 års lagring på nya 300l fat från Bourgogne.

 

  • Whisky St-Wendelin Le Souffle 46% 50cl – 645:- exm
  • Råvara: Kornmalt
  • Tillverkning: Copper Holstein kolumn. 10 års lagring på ekfat varav 8 år och 1 månad på använda fat för sött vin av Pinot Gris. Sedan 1 år och 11 månader på vanliga små franska ekfat.