Dimitrios Kefallinos

Unga vinodlarna och vinmakarna möter det traditionella och stundtals uråldriga sättet att odla och göra vin med ny kunskap och intressanta idéer i världens vinodlande länder. På den grekiska ön Zakynthos samarbetar Dimitris Kefallinos med en grupp lokala odlare. I över hundra år har vinet Verdea framställts här. Gamla övergivna vingårdar har nu tagits i bruk igen och här finns stockar som aldrig drabbades av vinlusen härjningar i mitten av 1800-talet. De oympade ursprungliga stockarna ger bra skördar idag.

Dimitris Kefallinos producerar de första naturliga vinerna i modern tid i vinappeltationen Zakynthos. De druvsorter som används är Macripodia, Goustolidi, Robola, Pavlos, Koutsoubeli och Lagorthi. Stockarna växer på 850 meters höjd i kalkstensjordar. Förutom de äldsta vinstockarna är de flesta stockarna cirka 40 år gamla. Druvorna skördas manuellt och får en naturlig jäsning i kar eller på ekfat. Buteljeringen sker utan filtrering och med minimal dos svavel.

En del av Dimitris Kefallinos odlar också oliver och han gör en olivolja av hög kvalité.

  • Vingård: Dimitrios Kefallinos
  • Region: Zakhyntos, Grekland
  • Druvor: Makrypodia, Augoustiatis, Goustolidi, Robola, Pavlos
  • Odling: Ekologiska och biodynamiska principer. Ej certifierad.