CANTINE GARRONE

Den nordligaste beteckningen i Piemonte och för att vara mer exakt Alto Piemonte heter Valli Ossolane. Den ligger ett stenkast från den schweiziska gränsen på branta sluttningar i söderläge med små vingårdar inbäddade i Alperna. Här finner vi Cantine Garrone, vars vingårdar är en del av Valli Ossolane-beteckningen och som nyligen fick sin egen DOC 2009. I Ossolane-dalen har det odlats vin ända tillbaka till 1300-talet och den lokala biotypen av Nebbiolo som heter Prünent antas vara fadern till resten av alla Nebbiolo-kloner i Piemonte.

Tillsammans med Valli Ossolane odlarförening är familjen Garrone dedikerad till att bevara kulturen och vinframställningen i området. Mario Garrone och hans brorson Matteo driver vingården där Matteo hanterar större delen av vinframställningen. Familjen Garrone äger en hektar vingårdar och köper också frukt från 60 odlare. Precis som i Carema och delar av Valle D’Aosta är de flesta vingårdarna mycket gamla och växer på pergola-terasser som här kallas topia. Matteo och Mario har nära relationer med alla de odlare som de köper druvor av och kan övervaka deras vingårdsarbete och se till att deras frukt är så bra som möjligt. Det är inte ovanligt att vingårdarna har vinrankor som är långt över 100 år gamla.

Dessa viner är verkligen eleganta och aromatiska alp-viner med hög precision. Ett måste att prova om du gillar Nebbiolo!

 

  • Vingård: Cantine Garrone
  • Region: Valli Ossolane, Piemonte
  • Druvor: Nebbiolo, Merlot, Croatina, Barbera
  • Odling: Köper druvor från småskaliga traditionella vinodlare i trakten.

 

 

Hemsida: https://www.cantinegarrone.it/it/