Bodegas Alonso

Bodegas Alonso, en skattkammare

De tänkte köpa en vingård och en vinkällare och fann en skatt. Bröderna Francisco och Fernando Asencios besökte Pedro Romeros vingård och vinkällare i Sanlúcar i syfte att köpa gården efter Romeros tragiska bortgång. Efter en noggrann inventering fann de 250 000 liter mycket gammal fatlagrad sherry nästan bortglömd i källaren. Vissa fat var över tvåhundra år gamla, några minst hundrafemtio till hundra år gamla. De insåg då att här hade de en unik möjlighet att skapa sherry, oöverträffad i sitt slag. Här fanns förutom Pedro Romeros fat, faten från de tidigare ägarna, Gaspar Floridos och Fernando Méndez tid, alla välkända och berömda namn i sherrysammanhang.

Vi befinner vi oss i sherrydistriktet i Andalusien i södra Spanien. Området för framställning av sherry är här historiskt och ligger som i en triangel mellan tre städer, Puerto de Santa Maria, Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera. Odlingsklimatet och jordmånen är perfekt för framställning av just sherry.

Bodegas Alonsos ligger mitt i staden, Sanlúcar de Barrameda. Byggnaderna brer ut sig i flera sammanbyggda haciendor. Vissa delar är uråldriga och har byggdes ursprungligen till ett nunnekloster. Det känns nästan som att besöka ett museum när du går genom de olika byggnaderna. Golven är täckta av sand i vinkällarna och doften av lagrad sherry är påtaglig. En bra doft.  Idag har Alonsos Bodega 13 hektar vingårdar i den bästa albarizaterroiren i områden som Balbaina och Miraflores.

Druvor från dessa vingårdar används för att utveckla basviner varje år och blir vinhusets Manzanilla Solera efter lagring. Francisco och Fernando Asencios köper även in soleras från Sanlúcar de Barrameda som de lagrar sin i egen källare. Idag har de skapat ett eget namn i sherrysammanhang som borgar för högsta kvalitet och extremt gammal väl lagrade sherry från tre av de mest anrika sherryfamiljer. De har främst sina soleras i sitt sortiment men det finns även möjlighet att köpa enstaka unika sherryflaskor direkt från de hundraåriga faten. Vilka håller en egen prisklass är kanske bäst att tillägga.

  • Vingård: Bodegas Alonso
  • Region: Sanlúcar de Barrameda
  • Druvor: Palomino
  • Odling: Sammanlagt 13 hektar vingårdsmark i Jerez Superior. Druvorna odlas på bästa albariza jorden.

 

Hemsida: https://bodegasalonso.com/en/