DOMAINE A&E VERSET

Med sina knappa två hektar Syrah i Cornas gör Alain tillsammans med sin dotter terroir-driven Cornas i rustik och kryddig stil. Familjens framgångsrika vinmakartradition har förs vidare generation efter generation. Att Alains farbror är den legendariska Nöel Verset och att även Alains far Louis, var en aktad vinmakare i Cornas, gör honom naturligtvis inte självklart till den framgångsrika vinproducent han är. Men det finns många bra förutsättningar inblandade här.

De små kalk- och lerrika jordlapparna de brukar, ligger på några av Cornas absolut främsta lägen Reynards, Champelrose and Les Côtes Crus. Jorden är ett arv från både Alains far och farbror och han har förvaltat sitt arv väl. Kunskapen om arbetet i vingården har nu Alain fört över till sin dotter, Emmanuelle Verset, som är på väg att ta över verksamheten. Ingen annan stans i världen har Syrah den karaktär som den får här i Cornas och Alain Verset har förstått att förvalta traditionen och sitt arv. Vi är långt från tjusiga franska vinslott och närmare jorden och den som brukar den. Vinet görs traditionellt. De jäser på sina klasar i betongtankar och lagras på stora gamla fat. Inga jäsmedel tillsätts. Vi talar om, old School Cornas.

Vineriet och lagringsutrymmet är inrymt i en liten källarlokal vid bostadshuset och gården som ligger i byn. Själva Cornas har omkring 2000 invånare och står stadigt i det kuperade landskapet på granitberg. Bergen formar mjukt beklädda kullar av framförallt vinodlingarna. Vinrankorna står i gröna ränder vår- och sommartid på backarna och bildar ett vackert rutmönster.  Cornas ligger i norra Rhônedalen och är en av de minsta appellationerna i området. Här odlas traditionellt bara Syrah. Själva ordet Cornas är keltiska och betyder, bränd jord. Områdets är omnämnt för sitt vin så tidigt som år 885. Under 1600-talet lär Cardinal Richelieu, uttryckt sin beundran för vinet från Cornas.

  • Vingård: Domaine A&E Verset
  • Region: Cornas, Rhone
  • Druvor: Syrah
  • Odling: Traditionella odlingsmetoder med respekt för djur och natur.

Hemsida: https://earl-domaine-verset-a-e.business.site/