ANTOINE BOUVET

Antoine Bouvet – Montagne de Reims, Champagne

Antoine Bouvet är en ung vinentusiast som utvecklat en Champagne med toppkvalitet. Han tar emot tillsammans med sin bror en tidig höstmorgon tillsammans med ett par katter och några ankor som arbetar i vingården och betar ogräs. Dimslöjor bäddar in vinodlingarna innan vi kör in i byn Aÿ. Det är lätt att missa familjen Bouvets vingård när du kör genom den lilla byn Aÿ-Champagne. Som så ofta i Champagne ligger Bouvets vinhus tätt bredvid de andra kalstensfärgade murarna och huskropparna utmed bygatan. Med den skillnaden att vinmakarna brukar ha sitt namn på muren utmed gården, det har inte Bouvet, därför svår att upptäcka. De har en begränsad utdelning av sina cuvéer, knappt 1000 flaskor per cuvée.  I princip är allt sålt redan före vinskörden. De fåtal provningarna de håller om året brukar vara välbesökta. Med långa arbetsdagar hinner de sällan ta emot besök. Gården och odlingarna ligger ett stenkast från Epernay. Alla lägen är Premier Cru i byarna runt dalen, Bisseuil och Mareuil sur Ay.

Antoine Bouvet tillhör de nya unga vinmakarna i Frankrike med stor nyfikenhet på det som händer i vinvärlden och med ett engagemang för traditionell organisk biologisk framställning av vin. När vi träffar honom är han tillsammans med sin bror Maxime på väg till Georgien för att lära sig om Georgisk vinframställning. Men det var Antoines och Maximes farfar, Guy Bouvet, som redan på 1970-talet omsorgsfullt lade grunden och vårdade vingården till den kvalitet den har i dag. Guy Bouvet införde biodymiska arbetsmetoder. De äldsta stockarna som finns i vingården planterades på 1950-talet.

Antoine lanserade sitt eget varumärke 2016. Allt vin har sedan 2019 lagrats dels på nya, dels på äldre fat. Den omsorgsfulla vinifieringen är Antoines egen. Han använder spontanjäsning och malolaktisk jäsning. Alla flaskor vänds för hand. Antoines äldre bror Maxime började arbeta på gården 2019. De är väldigt lika varandra. Farfar Guys arbete ger utdelning idag och många har upptäckt kvalitén med Bouvets champagner. Farmor lever fortfarande med farfar finns tyvärr inte längre. Han hade säkert varit stolt över hur väl hans arbete i vingården och varumärket förvaltats. På etiketten som finns i en ny variant till varje årgång och cuvée, syns Antoine gå hand i hand med sin farfar i vingården. De är ett exklusivt arv han tagit över och utvecklar.

 

  • Vingård: Antoine Bouvet
  • Region: Mareuil-sur-Ay, Champagne
  • Druvor: Chardonnay, Pinot Noir
  • Odling: 100% organisk vinodling. Ej certifierad.