Romain Zordan Chateau de Grand Pré – Beaujolais

Château de Grand Pré, ligger vackert beläget mitt i hjärtat av Fleurie i Beaujolais. Här huserar två skickliga vinodlande kusiner, Romain Zordan och Yann Bertrand. Tillsammans producerar de intressanta och mångfasetterade viner. Bland annat förtjänar deras Cuvée Spaciale, att omnämnas.

Kusinerna delar vinkällare och utrustning men har var sin egen tydlig röst i Château de Grand Pré. De två olika temperamenten avspeglar sig i deras viner. Yann Bertrand som är den yngre av dem blev tidigt intresserad av biodynamiska odlingsmetoder. Romain Zordan den mer utåtriktade av de två delar intresset för biodynamisk odling och har en mer handfast och intuitiv relation till terroiren och vinframställningen. Beaujolais har blivit mer spännande med Yann och Romains viner. Yann Bertrands biodynamiska noggrant kontrollerade viner har fått en snabbt växande efterfrågan. Romain Zordan, har följt i sin kusins spår men inte anammat biodynamiken fullt ut ännu. Domänen blev certifierad ekologisk 2008. De viner Romain Zordan gör visar hans förståelse för Grand Prés speciella terroir och sticker ut för sin längd och komplexitet.

Vinet genomgår en kalljäsning i 28 dagar i en sfärisk glasfibertank. Själva tanken, kallas lite skämtsamt för, sputnik. Efter det lagras vinet på gamla ekfat. Vinet kommer från odlingens äldsta vinstockar, 70 år gamla. Varken i deras enklare Beaujolais eller deras Cuvée Spaciale, används sulfiter i framställningen. Däremot används ett minimum av sulfiter i de viner som exporteras för att försäkra stabilitet.